PRIŽGITE PLAMEN POZORNOSTI


Globoko zakoreninjena tradicija naše družbe je prižiganje sveč na grobovih umrlih. To se predvsem razbohoti okoli 1. novembra, ko praznujemo dan spomina na mrtve. Tone odpadne plastike, ki ostajajo vsako leto za tem praznikom, uničujejo naravo in prav gotovo niso primeren poklon pokojnim, še manj pa koristijo nam, ki smo zdaj tukaj ter prihodnjim generacijam. Po podatkih organizacije Greenpeace Slovenija, plastične sveče na slovenskih grobovih letno ustvarijo kar 2.400 ton odpadkov, ki so ostanek 16 milijonov sveč, ki jih prižgemo.
 Kaj so še ugotovitve, ki smo jih povzeli iz poročila Greenpeaca Slovenije:
 Povprečno gospodinjstvo v enem letu prižge 19,4 sveč (klasičnih, parafinskih; op.a.).
  1. energija, ki jo te sveče v svojem življenjskem ciklu porabijo, so enake količini energije, ki jo slovensko gospodinjstvo porabi za kuhanje v enem mesecu ali za ogrevanje sanitarne vode v enem letu.
  2. Ogljični odtis ene sveče enak ogljičnemu odtisu posameznika ob povprečni letni uporabi Gmaila.
  3. Elektronska sveča v primerjavi s parafinsko svečo bistveno ne prispeva k zmanjšanju CO2 izpustov. 
  4. Količina parafina vseh prižganih sveč v Sloveniji je enaka 5.100.000 litrov . 
V poročilu ponudijo alternativne rešitve in predloge, kako uporabo sveč s trajnostnimi načini zmanjšati – ali še raje, se njihovi uporabi popolnoma izogniti. Na primer:
  • na prodnike se napiše lepe misli ali sliko,
  • se doma naredi nagrobno ikebano iz naravnih materialov (rožmarin simbolizira večno ljubezni in zvestobo) ali položi rezano cvetje,
  • prižgete lahko virtualne sveče,
  • na grob položimo doma narejene izdelke iz naravnih virov,
  • dovolj je tudi že tisti trenutek, ko se na njih spomnimo ob grobu in vse drage pokojne nosimo v svojih srcih in lepih spominih,
  • če ste sami že spremenili navado, pa lahko naredite naslednji korak in ozavestite in opolnomočite svoje bližnje. Več ko nas ozavešča druge, prej bomo prišli do cilja.
Z veseljem pa moramo priznati, da opažamo, da se res vsako leto več ljudi odloča za okoljsko bolj ozaveščene načine spominjanja pokojnih, tako da na pokopališčih res že vidimo od porisanih in popisanih prodnikov, do simboličnih lesenih svečk z različnimi napisi.
Mnogi pa si v skladu s tradicijo še vedno želijo, da na grobu njihovih dragih zagori plamen, zato je vredno pobrskati in izbrati svečke, s katerimi lahko to storimo na naravi prijazen način.
Trajnostne svečke iz rastlinskega voska, ki je naraven in veganski proizvod. V podjetju JAAC & ZAAK pa jih vlivamo še v biorazgradljivo embalažo in kot take so tako res povsem prijazne naravi, živalim in ljudem.
Važna je pozornost, spomin. Plamen, ki bo zagorel v naši mali svečki Evva pa bo prijazen in odgovoren do vsega kar nas obdaja.
NARAVNA SVEČA, 1. NOVEMBER, DAN SPOMINA NA MRTVE

 

 


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published