Dišeče svečke ali dišeči voski? Kaj izbrati? Kaj so prednosti in slabosti enih in drugih?


dišeči voski ali dišeče svečke jaac&zaak

 

Večkrat nam zastavljate vprašanje kaj izbrati – ali dišeče svečke ali voske, v čem je sploh razlika in kakšne so prednosti enih in drugih.

Pa si poglejmo!

Oboje,  torej prižiganje dišečih sveč in taljenje voskov v izparilnikih je odličen način, da dobite dober vonj v svoj dom. Ko vaš dom diši, se vam zdi bolj kot, no ... domač. S prižiganjem sveč gre to bolj na  staromoden način, medtem ko smo s  taljenjem voska v izparilnikih, bolj sodobni in v trendu.

 

Kakšna je razlika med taljenjem voska v izparilnikih in prižgano svečo? Razlike so očitne – sveča gori s plamenom, vedno proizvaja tudi nekaj saj, medtem, ko se voski v izparilniku topijo brez plamena, posledično pa tudi ne proizvajajo saj.

Pri svečah si morda kot prednost lahko štejemo to, da je svečarska industrija zelo močna in lahko dišeče svečke dobite v vsaki niti ne preveč dobro založeni trgovini, med tem, ko so izparilniki in dišeči voski (še) bolj redki.

Prav tako lahko pri svečah kot prednost štejemo to, da plamen ustvarja iluzijo topline, zaradi katere bo vaš dom videti toplejši in prijetnejši. So pa na drugi strani tudi električni izparilniki že tako lepi, elegantni in ljubki, da bodo v vaš dom prinesli točno to kar si boste z izborom zamislili.

Taljenju voskov v izparilniku pa lahko štejemo v plus to, da je brez plamena, kar je dobro, če imate otroke, hišne ljubljenčke ali pozabljiv um. Pri izparilnikih v bistvu ni nevarnosti, največ kar se lahko naredi je to, da se vam staljen vosek po nesreči polije.

Prav tako je plus v prid izparilnikom in voskom ta, da vonji trajajo dlje časa, tudi topite jih lahko dolgo, medtem ko je pri svečah predpisano, da naj ne gorijo v povprečju dlje kot 3 – 4 ure v kosu.

Upoštevati morate tudi to, da pri goreči sveči poleg voska zavohate tudi zgoreli ali goreči stenj. Stenji proizvajajo nekaj kemikalij in saj, zato bo to vplivalo na vonj in primesi k osnovnemu vonju sveče.

Dišeči voski so namesto enega velikega kosa voska, pakirani na majhne koščke (v našem primeru v medvedke in srčke), zato jih lahko v izparilnik položimo toliko kot jih želimo. S tem pa reguliramo tudi intenzivnost vonja, česar pri sveči ne moremo (razen, če jih seveda kupimo in prižgemo več na enkrat, si s tem pomnožimo stroške in ustvarjamo v prostoru še več saj). V izparilnik položimo več voskov, bolj bo dišalo. Prav tako pa lahko med sabo mešamo voske z različnimi vonji in tako ustvarjamo čisto svoje dišave.

So izparilniki varnejši od sveč? Kot smo že rekli, se voski v izparilniku topijo brez plamena, kar sigurno prinaša večjo varnost in s tem plus na stran dišečih voskov in izparilnikov.

 

Dišeči voski običajno bolj dišijo. Zakaj? Ker proizvajalci lahko notri dodajo večji odstotek dišavnih olj. To pri svečah ni možno, ker je treba upoštevati dejstvo, da prevelik odstotek dišavnih olj duši stenj, zaradi česar sveča ne bo gorela, po drugi strani pa lahko prevelik odstotek dišavnih olj dela svečo tudi vnetljivo in nevarno.

 

Kaj boste izbrali? Tradicionalnost – torej dišeče svečke, dostopnost, toplino in domačnost, ki jo prinašajo? Ali modernost, bolj izrazite dišave, kreativnost pri ustvarjanju svojih vonjev in večjo varnost izparilnikov in dišečih voskov?

 


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published